Project description

The project is about designing a residential space for a three-generation family. The aim is about the combination of new and old materials and the use of modern interior language to express traditional Shikumen elements. People of different ages have different needs for space. Privacy and openness will be taken into account in this project.  More flexibility will also be brought into this traditional and cultural residential space.

The project proposes to redevelop Cite Bourgogne , based on the protection and the idea of bring more flexibility to the space, tackles existing problems in a strategic way.

section long
Site

It is a split-level building. There are three floors plus two mezzanine and a balcony.  The space between the mezzanine and the three-story building is often called a patio. The patio runs through the entire space from top to bottom.It is a split-level building. There are three floors plus two mezzanine and a balcony.  The space between the mezzanine and the three-story building is often called a patio. The patio runs through the entire space from top to bottom.

Building structure
Patio

With the help of this patio that runs through the entire building, I created a small natural landscape indoors. At the same time, more natural sunlight will enter the interior through this patio structure.

More importantly,  no matter which floors people stand on, they can see this landscape when they look down. 
 

patio
patio effect
Spatial relationship and flexible design

I think that the innovative slide and clothing throwing port I designed strengthened the connection between the spaces and also makes the whole space more interesting. Flexible and changeable designs are mainly concentrated in the dining room, living room, bedroom and study room.

In the dining room, I designed a retractable dining table. It can accommodate more people to dine together when needed.
In the living room, the TV background wall that can be opened and closed remotely is not only interesting and modern, but can also be flexibly changed according to the scene.
The addition of rotatable partitions allows the entire living room to be freely switched between open and private, meeting different needs in different scenarios.

The partitions of the bedroom and the study room on the first and second floors bring more possibilities to the whole building.
 

flexible design
Different scenario of the living room

By rotating it, a space connected with the patio, dining room and semi-open kitchen can be obtained, which is very open. The family can play games here, and children can also play freely here.  Oppositely,  when you wish a relatively private space such as, family cinema or chess room. Then you can turn the partition wall around. At this time, the living room is relatively separated from the dining room and the patio, but they are connected by an invisible door on the partition wall.  
 

living room rendering one
living room rendering two