Project description

The Hydroponic Research Centre proposes a new educational facility for Duddingston that intends to reconnect people with the elements of nature whilst growing enough produce that can sustain the local community.  A new sustainable food system is embedded into a masterplan strategy to reconfigure the town into a growing hub. This project addresses the climate crisis and aims to lower Edinburgh’s dependency on global food systems to help achieve long-term sustainability and urban resilience.

This project expands on the existing growing initiatives within Duddingston, helping to reform the relationship urban dwellers have with nature by rediscovering the biophilic affiliations humans have with the natural world which promises long-term sustainability for mankind.  With the site stretching over the boundary between nature and urbanity, the design also takes an approach to create a physical reconnection of the two landscapes.

Studio members
ground floor plan expand
Ground Floor Plan
Image of west elevation expand
West Elevation
rendered axonometric drawing from a worm's eye view expand
Worm's eye view axonometric
Section A-A Line drawing expand
Section A-A
exploded diagram of building structure expand
Structural Axonometric
rendered section drawing expand
Perspective Section A-A
rendered Perspective sketch of interior hall expand
Inhabitation scenario A: Temporary Produce Market
Birds eye view axonometric of threshold space expand
Threshold Axonometric
rendered section drawing expand
Technical section C-C
Student list
open list
close list