Skills & Experience
  • Architect Assistant in LAB Architecture Studio
Project description

The design proposal is a care home planned to integrate a landscape strategy with building design that promotes elderly living in a natural environment.  A warm, safe and secure care home to live in is crucial for good health and wellbeing. It will provide a strong connection between the community and the care home to provide a sense of community belonging and reduce loneliness. To enhance the connectivity between the QMU campus, the local community and the care home, a public complex is planned to provide essential shopping and community services. This also benefits the elderly who experience difficulty with walking.

The concept of the extra care home is a terrace that aims to be a co-living space with an extensive social area. Threshold Space is a key feature along with public space to encourage or support interactions between residents with privacy considerations. The extended terrace on each floor will have its own green roof garden and balconies facing a private courtyard in order to enjoy the view. Housing is oriented to maximise southern sunlight into gardens and green spaces and utilises a dense footprint to encourage an intensity of living units without rising above four storeys.

Collaborators
Site masterplan
Site Masterplan
Extra care home axonometric view expand
Extra Care Home Axonometric View
Ground floor plan with site expand
Ground Floor Plan with Site
Exploded floor plan for biodiversity and identity
Biodiversity & Identity: Exploded Floor Plan
Threshold corridor
Temporary Meeting Space towards Courtyard
Vertical Garden
Vertical Indoor Garden
Site section with zoomed extra care home elevation expand
Site Section with Zoomed Extra Care Home Elevation
Section through west cluster expand
Section through West Cluster

The in situ concrete ground floor slab is layered on top of the raft foundation to provide support for open activity space. 500mm x 500mm reinforced concrete columns are held in a spacing of 9000 x 9000mm on the lower ground floor and lobby on the ground floor.

All modules from the first floor use CLT offsite modular construction as the main structural system to increase construction efficiency. CLT panels use for all other space as the main structural system.

Brick is used as the facade for all exterior cladding, visually connect adjacent care home and community hub. All interior wall uses timber cladding for the sense of light fitting that benefits elderly’s mental health.

Technical detail of west cluster expand
Technical Detail through West Cluster
Student list
open list
close list